ОФИЦИЈАЛНИ ЗБМ КОКТЕЛИ

Официјални ЗБМ Коктели

 

 1. Americano

3cl Campari

3cl Rosso Vermouth

Splash soda

Сипете ги состојките во директно олд фешн чаша со лед. Промешајте и декорирајте со парче портокал.

 

 1. Black Russian

3cl Vodka

2cl Coffee liqueur

Сипете ги состојките во директно олд фешн чаша со лед и промешајте.

 

 1. Bramble

2.5cl Fresh Lemon Juice

1cl Sugar Syrup

5cl Gin

1.5cll Crème de Mûre (ликер од капина)

Сипете ги сокот од лимон, шеќерниот сируп и џинот во шејкер. Додајте лед, силно исшејкајте и сипете го коктелот во олд фешн чаша со дробен лед. Одогора сипете го ликерот од капина и декорирајте со парче лимон и 2 капини.

 

 1. Bloody Mary

9cl Tomato Juice

1.5cl Fresh Lemon Juice

 • dashes Worcestershire Sauce

2 dashes Tabasco,

Celery Salt, Pepper (Up to taste)

4.5cl Vodka

Сипете ги состојките во директно хајбол чаша со лед. Промешајте и декорирајте со стапче целер.

 

 1. Boulevardier

40 ml Bourbon

20 ml Camapri

20 ml Rosso Vermouth

Сипете ги состојките во микс чаша, додајте лед и измешајте со барска лажица. Сипете го коктелот во изладена коктел / купе чаша. Декорирајте со кора од портокал.

 

 1. Clover Club

45 ml Gin

15 ml Raspberry Syrup

15 ml Fresh Lemon Juice

1cl Egg White

Сипете ги состојките во шејкер. Додајте лед, силно исшејкајте и сипете го коктелот во изладена мартини / купе чаша . Декорирајте со свежи малини.

 

 1. Cosmopolitan

40 ml Vodka Citron

15 ml Cointreau or Triple Sec

15 ml Fresh Lime Juice

30 ml Cranberry Juice

Сипете ги состојките во шејкер. Додајте лед, силно исшејкајте и сипете го коктелот во изладена мартини / купе чаша . Декорирајте со парче лајм или кора од портокал.

 

 1. Cuba Libre

50 ml White Rum

100ml Coca Cola

¼ lime

Сипете ги состојките во директно хајбол чаша со лед. Стиснете ¼ лајм и промешајте.

 

 1. Daiquiri

50 ml White Cuban Ron

20 ml Fresh Lime Juice

20 ml sugar syrup

Сипете ги состојките во шејкер. Додајте лед, силно исшејкајте и сипете го коктелот во изладена мартини / купе чаша .

 

 1. Dry Martini

50 ml Gin

10 ml Dry Vermouth

1 dash Orange bitters

Сипете ги состојките во микс чаша, додајте лед и измешајте со барска лажица. Сипете го коктелот во изладена коктел / купе чаша. Декорирајте со зелени маслинки или кора од лимон.

 

 1. Espresso Martini

40 ml Vodka

20 ml Kahlúa

10 ml Sugar Syrup

30ml (1shot) strong Espresso

Сипете ги состојките во шејкер. Додајте лед, силно исшејкајте и сипете го коктелот во изладена мартини / купе чаша . Декорирајте со 3 зрна кафе.

 

 1. Margarita

40 ml Tequila 100% Agave

20 ml Triple Sec

20 ml Freshly Squeezed Lime Juice

Сипете ги состојките во шејкер. Додајте лед, силно исшејкајте и сипете го коктелот во изладена мартини / купе чаша со пола солен врв . По желба декорирајте со парче лајм.

 

 1. Manhattan

50 ml Rye Whiskey

20 ml Sweet Red Vermouth

1 dash Angostura Bitters

Сипете ги состојките во микс чаша, додајте лед и измешајте со барска лажица. Сипете го коктелот во изладена коктел / купе чаша. Декорирајте со коктел цреша.

 

 1. Milano Torino (Mi – To) Cocktail

40 ml Campari

40 ml Rosso vermouth

Сипете ги состојките во директно олд фешн чаша со лед. Промешајте и декорирајте со парче портокал.

 

 1. Moscow Mule

50 ml Vodka

100 ml Ginger Beer

10 ml Fresh lime juice

Сипете ги состојките во директно бакарна чаша со лед. Промешајте и декорирајте со парче лајм.

 

 1. Mojito

50 ml White Cuban Ron

½   Fresh Lime

6-8 pcs Mint Sprigs

2 tsp White Cane Sugar

Soda Water

Во хајбол чаша ставете ги ливчињата мента, пола лајм исечен на 4 дела и 2 барски лажици шеќер. Со мадлер испасирајте ги состојките и додјате дробен лед до пола чаша. Сипете го румот ипромешајте. Потоа додајте сода и повторно промешајте. На крај дополнете ја чашата со дробен лед и декорирајте со ливчиња мента и парќе лајм.

 

 1. Negroni

30 ml Gin

30 ml Campari

30 ml Sweet Red Vermouth

Сипете ги состојките во директно олд фешн чаша со лед. Промешајте и декорирајте со парче портокал.

 

 

 1. Old Fashioned

50 ml Bourbon or Rye Whiskey

5 ml rich sugar syrup

2 Dashes Angostura Bitters

Во олд фешн чаша сипете го сирупот и Ангостура битерсоот. Додајте лед и сипете го бурбонот. Убаво измешајте со барска лажица и полека додавајте лед до врвот на чашата. Декорирајте со кора од портокал.

 

 1. Paloma

50 ml 100% Agave Tequila

10 ml Fresh lime

A pinch of Salt

100 ml Pink Grapefruit Soda

Сипете ги состојките во директно хајбол чаша со лед. Промешајте и декорирајте со парче лајм.

 

 

 1. Pina Colada

40 ml White Rum

20 ml Coconut syrup

80 ml Fresh Pineapple Juice

Сипете ги состојките во шејкер. Додајте лед, силно исшејкајте и сипете го коктелот во ураган чаша со лед . Декорирајте со парче ананас и цреша.

 

 

 1. Sex on the beach

30 ml Vodka

20 ml Peach Schnapps

50 ml Fresh Orange Juice

50 ml Cranberry Juice

Сипете ги состојките во шејкер. Додајте лед, силно исшејкајте и сипете го коктелот во хајбол чаша со лед . Декорирајте со парче портокал.

 

 1. Tequila Sunrise

40ml Tequila

90 ml Fresh Orange Juice

10 ml Grenadine Syrup

Сипете ги текилата и сокот од портокал во директно олд хајбол чаша со лед и промешајте. Полека сипете го гренадинот и  декорирајте со парче портокал.

 

 1. Tom Collins

50 ml Gin

30 ml Fresh Lemon Juice

20 ml Simple Syrup

60 ml  Soda Water

Сипете ги состојките во директно олд хајбол чаша со лед. Промешајте и декорирајте со парче лимон и цреша.

 

 1. Vesper

45 ml Gin

15 ml Vodka

7.5 ml Lillet Blanc

Сипете ги состојките во шејкер. Додајте лед, силно исшејкајте и сипете го коктелот во изладена мартини / купе чаша. Декорирајте со кора од лимон.

 

 1. Whiskey Sour

50 ml Bourbon Whiskey

25 ml Fresh Lemon Juice

25 ml Sugar Syrup

20 ml Egg White (Optional)

Сипете ги состојките во шејкер. Додајте лед, силно исшејкајте и сипете го коктелот во олд фешн чаша со лед . Декорирајте со парче портокал.

 

 1. White Lady

40 ml Gin

20 ml Triple Sec

20 ml Fresh Lemon Juice

Сипете ги состојките во шејкер. Додајте лед, силно исшејкајте и сипете го коктелот во изладена мартини / купе чаша.

 

 

 

More Articles for You

15-то Државно првенство на Бармени во Македонија

Биди најдобриот Бармен во Македонија и креирај го коктелот на годината. Победникот ќе ја пртеставува Македонија на Светското Првенство на …

Кампари и Негрони

CAMPARI ЦРВЕНОТО СРЦЕ НА СЕКОЕ НЕГРОНИ   Сè започна во 1860 година, кога Гаспаре Кампари, талентиран италијански производител на ликери, …

Повреди и пороци во барменството

Повреди и пороци во барменството Да се биде бармен е забавна, интересна и креативна професија. Но како и се друго …

Карактерни особини на еден Бармен

Карактерни особини на еден Бармен Бармен е една динамична и интересна професија. Но дали е професија што секој може да …

Добродојдовте на bar.mk

bar.mk е првата веб страна посветена на барскиот бизнис, бармените и коктел културата во Македонија и надвор од неа. Страната …